PHP Programlamaya Giriş

PHP Programlamaya Giriş

PHP, ilk olarak 1994 yılında Danimarka asıllı bir Kanadalı bilgisayar bilimcisi olan Rasmus Lerdorf tarafından tasarlanmıştır. Lendorf’un böyle bir kodlama sistemine ihtiyaç duyduğu konu ise oldukça ilginçtir: internete koyduğu kişisel özgeçmişine kimlerin göz attığını takip etmek.

Başka insanların da kullanmaya başlaması ile biraz daha geliştirilen dil, ilk olarak Personel Home Page Tools, yani kişisel ana sayfa araçları adıyla 1995 yılından itibaren yaygınlaşmaya başlamıştır. Başlangıçta basit bir gramer çözümleme (parsing) motoruna sahip olan dil, kişisel sitelere sayaç, ziyaretçi defteri gibi basit araçların yerleştirilmesi amacıyla kullanılmakta idi.

PHP gramer çözümleyicisi 1995 yılında PHP/FI Sürüm 2 adıyla yeniden yazılmıştır. FI, yine Lendorf tarafından başka bir proje kapsamında geliştirilen ve HTML formlarından veri elde etmek amacıyla kullanılan bir form yorumlayıcısı (Form Interpreter) yazılımdır. Bu sistem de ikinci sürümü ile PHP ile tümleşik hale getirilmiştir.

1997 yılından itibaren PHP, Lendorf’un kişisel projesi olmaktan çıkmış, profesyonel bir ekibin ortak çalışması ile geliştirilmeye başlanmıştır. 1999 yılında bu ekibin çalışmalarının ilk ürünü olarak PHP3 sürümü ortaya çıkmış, bu sürümü ile PHP yaklaşık 1.000.000 internet sitesinde kullanılır hale gelmiştir.

Günümüzde IBM ve Oracle gibi bilişim sektörünün devlerinin de desteğini alan PHP, özellikle Zend firmasının çabaları ve GNU Genel Kamu Lisansına sahip olmasının sayesinde, 2006 yılının Kasım ayı itibarı ile tüm dünyada 25 milyondan fazla internet sitesinde kullanılmaya başlanmıştır.

Bilgisayarımda Nasıl PHP Kodu Yazabilirim?

Bilgisayarınızda PHP programlama dilini çalışır duruma getirmek için öncelikle yapmanız gereken, Apache sunucusunu kurmaktır. Apache sunucusu, PHP dilinde yazılmış kodların, istemciler tarafındaki internet tarayıcı yazılımları tarafından doğru bir şekilde görüntülenebilmeleri için gereken yorumlama ve gramer çözümleme işlemlerini gerçekleştirmektedir.

Apache sunucusunun çalışır duruma geldiği bir bilgisayar, hem yerel PHP uygulamalarını çalıştırabilir, hem de doğrudan internet üzerinden gelecek sayfa görüntüleme isteklerini karşılayacak duruma gelmiştir. Ancak aynı bilgisayarda başka bir web sunucusunun çalışır durumda olmadığından emin olunması gerekmektedir.

Peki kodları nerede yazacağım?

Aslında aynı HTML’de olduğu gibi PHP için de standart bir not defteri uygulaması, kod yazıp çalıştırmak için yeterlidir. Ancak sağladıkları kod tamamlama, kod renklendirme ya da çevrimiçi yardım gibi kolaylıklar nedeniyle programcılar tarafından kod yazma editörlerinin kullanılması daha çok tercih edilmektedir.

Bunun dışında gereksinim duyacağınız diğer bir yazılım, veritabanı uygulamaları için kullanacağımız MySQL veri tabanı sistemidir.

Bu yazılımları standart ayarları ile bütün olarak kuran ve çalışır duruma getiren tümleşik kurulum sistemleri bulunmaktadır. Bunlardan ikisi, EasyPHP ve XAMPP dir. Her iki yazılım da internet üzerinden tam sürüm olarak ücretsiz olarak yayınlanmaktadır.

Tek bir kurulum dosyasını (setup) çalıştırıp kurulumu gerçekleştirmek suretiyle bilgisayarınızda PHP ve MySQL yazılımlarını çalışır duruma getirebilirsiniz.