Veritabanı Nedir?

Veritabanı Nedir?

Veritabanı bilgi veya verilerin depolandığı alanlardır. Bilgi artışıyla birlikte bilgisayarda bilgi depolama ve bilgiye erişim konularında yeni yöntemlere ihtiyaç duyulmuştur. Yazar Vikipedi’de.

Veritabanlarını neden kullanmalıyız peki?

Yazılım alanında projemiz içinde kullanıcıdan alacağımız belli başlı veriler elbet olacaktır.

Veri tabanı tipleri vardır. Projemizi oluştururken bunun yanında birde verilerimizi bir tablo içinde tutacağımız veri tabanımız olması gerekir.

Veri tabanı (database) temelde bilgi depolama yöntemidir. Şirket muhasebe verileri, çalışan bilgileri ya da web site verileri gibi tüm kayıtlar veri tabanıdır.

Dijital verilerin boyutu arttıkça sınıflandırma veya arama işlemi daha da zorlaşır. Bundan dolayı depolanacak bilgiler veri tabanı yönetim yazılımı sayesinde belirli kurallar dâhilinde kaydedilir. Kayıt sonrası yapılacak arama bulma, silme, değiştirme işlemleri bu yazılımlarla  gerçekleştirilir.

Kişisel bilgisayarda bir Excel tablosu basit bir veri tabanı görevini yerine getirirken, büyük ve kurumsal bir firmanın bütün verilerini üzerinde barındıran bir sunucu gelişmiş bir veri tabanıdır. Geniş kapsamlı veri tabanları veri tabanı yönetim yazılımlarıyla (DBMS, Database Management System) birlikte kullanılır. Bu yazılım açık kaynak kodlu ücretsiz bir sistem ya da ücretli bir program da olabilir.

Makine diliyle kullanıcı arasında çalışan ve tüm verilerin yönetimini üstlenen veri tabanı programları, kullanım kolaylığı ve güvenliği amaçlar. Veri tabanı yönetimi ile veri kaybının önüne geçen programlar, kamusal ve özel hizmetlerin sürekli ve hızlı şekilde sunulmasını sağlar.

Bilgisayarın icadından sonra yaygınlaşma sürecinde ilk dijital veritabanları ortaya çıkmaya başlamıştır. 1960’lı yıllardan itibaren CODASYL, IMS ve ardından IBM’e ait olan SABRE veritabanı kullanılmaya başlamıştır. 1970-1972 yıllarında ortaya çıkan ilişkisel veritabanı fikri ile hiyerarşik veritabanları demode olmaya başlamıştır.

İlişkisel veritabanı sisteminin ilk örnekleri 1974 yılında Ingres ve 1977 yılında System R’dir. Igres’in sorgu dili olan QUEL; MsSQL, Sybase, Britton-Lee gibi sistemlerin temelini oluşturmuştur. System R’nin sorgu dili SEQUEL ise SQL, Allbase, Oracle gibi gelişmiş veritabanı türlerine kaynak olmuştur.

Bilgi depolama ve bilgiye erişme ihtiyacına çözümler getiren veritabanı sistemleri, antik çağlardan itibaren doğmuştur. En eski çağlarda bile bilgiyi sonraki nesillere aktarmak için mağara içlerindeki duvarlar veya taşlar kullanılmıştır.  Buralara kazınan yazılar, şekiller veya resimler ilkel de olsa veritabanı görevi görmüştür.

En Çok Kullanılan Veritabanları

Günümüz teknolojisinde çok sayıda veritabanı ürünü geliştirilmiş olmasına karşın bazıları daha çok tercih edilir. Oracle, veritabanı yönetim sistemleri arasında yaygın şekilde kullanılanlardan biri olmasının yanı sıra MySQL, PostgreSQL, MS SQL Server, SQLite, IBM DB2, Microsoft Access, BerkeleyDB, Informix gibi sistemler de oldukça popülerdir.