Yazılıma Nasıl Başlamalıyım?
“Yazılım alanına nasıl başlamalıyım?”, “Gerçekten zor bütün dilleri nasıl bileceğim?”, “Yapamıyorum işte, aklımda tutamıyorum!” gibi bir çok diyaloglar kurarız kafamızda. Peki yazılım alanına nasıl giriş yapabilir ve devam edebiliriz?
Algoritma
Arkadaşlar sizlere şunu söylemeliyim ki ilk olarak algoritma mantığını öğrenmelisiniz. “Nasıl ya birde o iş mi çıktı başımıza..” dediğinizi duyar gibiyim. Kodların içine girmeden önce algoritma kurmayı bilgisayara komut vermeyi kodlar olmadan öğrenmeye çalışmalıyız.
Siyah ekranlarla zaten bu kısımda tanışmaya başlıyoruz. Akış şeması (Flowchart) gibi algoritmayı öğrenmemizi sağlayan programlar bu kısımda bize fazlasıyla yardımcı oluyor.
Temeli Öğrenmeliyiz
Her okuduğum yazıda algoritmanın anlatılmadığını görmekteyim. Olaya en başından başlamak temeli sağlam atmak her zaman en önemli şeydir. “ee peki ne zaman kod yazmaya başlayacağız?” algoritmayı kavradığınızı kendinize kanıtladığınız zaman.
Kodlar olmadan belirli ifadelerle Akış şemasında (Flowchart) bir kaç proje geliştirin hatta en güzel yazılım örneklerinden biri olan hesap makinesi yapmaya çalışın. Kullanılan operatörleri, koşul ifadelerinin temel düzeyini burada öğrendikten sonra kod kısmına geçin “Ben bu temeli biliyorum, şunu şöyle yaparım!” diyebilin.
Daha Sonra?
Algoritmayı kavradıktan sonra kendinize bir programlama dili belirleyin. Genelde ilk başlayanlar için C dilini tavsiye ederler. Mükemmel bir tavsiyedir çünkü C’den sonra gelen bütün diller hemen hemen C mantığında kodlanır.
Bunun yanında aslında piyasayı araştırmakta büyük bir etken ki araştırma yaptığınız zaman karşınıza C#, Python, Java vb. sıklıkla kullanılan ve iş verenlerinde istedikleri diller karşınıza çıkacaktır.
Ben genelde Python Programlama dilini öneririm. Öğrenmesi çok basit bir programlama dili olmasının yanında piyasada hemen hemen sıklıkla kullanılan bir programlama dilidir.
Herhangi bir dil yanında mutlaka C# Programlama dilini öğrenmeyi ihmal etmeyin derim. İş konusunda, projeler konusunda, öğrenme – kendinizi geliştirme bakımından da size fazlasıyla çok şey katacak bir dildir.
Nasıl Devam Edebiliriz?
Programlama dillerini tam manasıyla kavradıktan sonra artık kodları yazabilme aşamasına geldikten sonra devamlı projeler yapmanız, öğrendiğiniz programlama dillerinin kütüphanelerini takip edip incelemeniz ve projelerinizde kullanmanız sizi o alanda daha da geliştirecektir.
Proje konunuzu belirledikten sonra hemen yazmaya başlamayın. Elinize kağıt ve kalem alarak ilk önce algoritmayı kurun. Ne yapacağınızı, nerelerde ne kod yazacağınızı şekillendirin. Bu sayede kolay bir şekilde kodlama yapabileceksiniz.
“Ezberleyemiyorum..” diye bu işten kendinizi soğutmayın. Kod bloklarını kullana kullana yaşınız yetmişe de gelse gördüğünüz an yazmaya başlarsınız. Aklınızda yazarak kalır. Ezber yapma yanlışına düşmeyin..
Oluşuracağınız projeler piyasada kullanılabilir mi? Piyasanın neye ihtiyacı var? Hangi konu üzerinde durursam kendimi ve projemi tanıtabilirim?
Bu sorulara proje oluştururken yer verin. İşe vb. bir firmaya girdiğiniz zaman zaten programlama dili bilginiz ile işleri yöneteceksiniz. Bazen öyle projeler gelecek ki yapılmış bir projeyi sizden geliştirmenizi isteyecekler.
Yazılımdan korkmayın arkadaşlar. Bir dili öğrenmek için acele etmeyin, yazdığınız kodlar çalışmaya bilir bir noktada bu işi ilkte başaramayabilirsiniz yılmayın. Tecrübeli insanları takip edin bunun yanında tecrübeli olmasa da bu iş yapan insanları da takip edin bu alanda her yazılımcı birbiri ile yardımlaşmalı.