ASP.NET Nedir?

ASP.NET teknolojisinden önce, web üzerinde dinamik sayfalarla çalışabilmek için ASP teknolojisi kullanılırdı. ASP teknolojisi, .NET çatısı ile yeni özelliklere eklendi.

ASP.NET ile web uygulaması geliştirmek, Windows Form tabanlı uygulama geliştirmeye oldukça benzemektedir. Web Server tarafında çalışan, HTML kodlarını ve ASP kontrollerini içeren, temel ASP .NET bileşenine Web Form denir. Bir web uygulamasında birden fazla Web Form bulunabilir.

ASP.NET sayfaları ile yazılan kodlar sunucu tarafında çalışır, istemci tarafında çeşitli işlemleri gerçekleştirebilmek içinse Script adı verilen kodlar  kullanılır. Web uygulamasının güvenliği ise yine sunucu tarafında çalışan .NET bileşenleri ile sağlanır.

ASP.NET Web Formları sunucu taraflı kodları çalıştırdığı için, kullanıcı tarafındaki tarayıcıya ve işletim sistemine bağlı değildir. Dolayısıyla ASP.NET  ile yazılan uygulamalar, internet erişimi olan herhangi bir aygıtta çalışabilir.

Asp Tarihçesi

HTML(Hyper Text Markup Language) web sayfası hazırlamak için kullanılan temel web programlama dilidir.

HTML, kullanıcı ile sunucu arasında dinamik veri alışverişi sağlamaz. HTML’in bu açığını kapatmak için ilk olarak CGI arabirimi (Common Gateway Interface) geliştirilmiştir. CGI arabirimi C dilinde hazırlanan kodlar ile çalıştırılır. CGI arabiriminin dezavantajı, en ufak bir değişiklikte tüm kaynak kodun yeniden derlenmesidir. Bu durum zaman ve kaynak kullanımını olumsuz yönde artırır.

CGI arabirimininden sonra, sununu ile haberleşen ilk dil olan PERL(Practical Extraction and Reporting Language) geliştirilmiştir. Bu dil C ve C++ ile yazılan scriptler içerir. PERL, CGI’ın yeniden derlenme dezavantajını ortadan kaldırmıştır. PERL halen aktif olarak kullanılmaktadır.

Microsoft NT teknolojisini ile birlikte Internet Information Server (IIS) sunucusunu geliştirmiştir. IIS, Windows NT 3.51 ile gelen web sunucusudur. IIS sunucusunun “Windows NT 3.51” ile gelen ilk sürümü CGI arabirimini desteklemektedir. Microsoft IIS sunucusunu geliştirdikten sonra, “Internet Server Application Programming Interface” (ISAPI) arabirimini geliştirmiştir. Microsoft ilk defa ISAPI ile birlikte ASP teknolojisini duyurmuştur. ASP teknolojisi, IIS ve ISAPI alt yapısını birleştirir. ASP, statik HTML sayfaları içerisinde, dinamik veri alışverişi için Microsoft tarafından geliştirilmiştir

Etikeler