IP Adresleri

IP Adresleri

IP(Internet Protocol) Adresi

Teknik olarak IP adresi, bir ağa bağlı cihazların birbirleriyle haberleşebilmesi için gerekli adrestir. Internet de ağları birbirlerine bağlayan en büyük ağ olduğu için internete bağlı her bilgisayar bir IP adresine sahip olmalıdır. Her ne kadar internet ortamında isimler kullanılsa da (alan adları) bilgisayarlar haberleşme için isimleri IP adreslerine çevirmektedir. İnternete siber dünya olarak bakarsak IP, siber dünyada bizi adresleyen bir numaradır diyebiliriz.

Gerçek hayatta nasıl  adresler tanımlanırken mahalle, sokak, ilçe, il şeklinde tanımlanıyorsa sanal dünyada da IP adresleri benzer şekilde tanımlanmaktadır.

IP adreslerini kim dağıtır?

IP adresleri IANA başkanlığında RIR (Regional Internet Registry) olarak adlandırılan organizasyonlar tarafından dağıtılır. Tüm dünyaya IP dağıtan beş farklı RIR vardır. Bunlar bölgelere göre IP dağıtım işlemlerini üstlenmişlerdir.

Sıradan Internet kullanıcılarına(son kullanıcılara) IP dağıtım işlemi hizmet aldıkları ISS(Internet servis sağlayıcısı)tarafından yapılır. Bazı ISS’ler sabit  IP adresi verebilirken  bazı ISS’ler  değişken IP adresi ataması yapar.

IP Adresi Neden Önemlidir?

Siber dünyada bizleri tanımlayan ayırt edici en önemli özellik IP adreslerimizdir. Gerçek dünyadaki adreslerimizden farklı olarak siber dünyada IP adreslerimiz kimliğimizdir. Bunun sebebi siber dünyada yapılan her  işlemde  IP adreslerinin  kullanılması ve ötesinde  IP adres   kullanılarak  yapılan  her  tür işlemden IP adresinin sahibinin sorumlu olmasıdır.

İstediğim IP adresini kullanabilir miyim?

IP adressleri belirli bir hiyerarşi ve sisteme göre dağıtılır ve dağıtılan IP adresleri omurga yönlendiriciler tarafından yönlendirilir. Dolayısıyla isteyen istediği IP adresini kullanamaz.

Bir IP adresinin kime, hangi kuruma ait olduğu RIR’ler  üzerinden yapılacak sorgulamalarla belirlenebilir. Bu sorgulamalara “whois” adı verilir. Genellikle IP adresleri  kurumlara verilir  ve kurumda birileri  IP adresinin alım işlemlerinden sorumlu olur, whois sorgularında çıkan adresler genellikle IP adresleriyle ilgili bir sorun/talep olduğunda ulaşılabilmek için verilir.